Izvještaj s Europskog Biotehnološkog Kongresa, Dubrovnik 25.-27. svibnja

Europski biotehnološki kongres 2017 održan je od 25. do 27. svibnja u Dubrovniku (eurobiotech2017.eu) pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, zatim pokroviteljstvima: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Sveučilišta u Zagrebu i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Prof. dr. sc. Munis Dundar

Prof. dr. sc. Munis Dundar

Sveučilišta u Zagrebu. Ova pokroviteljstva značajno su doprinijela prepoznatljivosti kongresa kao i poboljšanju percepcije biotehnologije u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji i šire.
Organizacija Europskog biotehnološkog kongresa 2017 bila bi nemoguća bez kontinuirane podrške predsjednika Europske biotehnološke tematske mreže udruga (EBTNA, ebtna.net), prof. dr. sc. Munisa Dundara; rektora Sveučilišta u Zagrebu i počasnog predsjednika kongresa, prof. dr. sc. Damira Borasa; prorektora Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Slavena Zjalića; dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Ježeka; prodekanice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jadranke Frece, a posebice prof. emer. dr. sc. Zlatka Kniewalda, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. U kreiranju znanstvenog programa kongresa sudjelovali su i prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar; gospodin Ivan Vrbić, direktor proizvodnih i logističkih operacija, Zagrebačka pivovara d.o.o., a Molson Coors Company; zatim prof. dr. sc. Vesna Zechner-Krpan; prof. dr. sc. Višnja Gaurina Srček i prof. dr. sc. Ksenija Durgo. Kongres su poduprli i dr. sc. Ivana Crnić-Duplančić, HAMAG-BICRO, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, i dr. sc. Dubravko Kičić, Bicro BIOCentar d.o.o., Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije.

U 2017., godini Austrijsko-Hrvatske kulturne i, nadamo se, znanstveno-istraživačke suradnje, imali smo zadovoljstvo da je ovaj kongres podupro dekan Fakulteta tehničke kemije, kemijskog i procesnog inženjerstva i biotehnologije Tehničkog sveučilišta u Grazu i znanstveni direktor Austrijskog centra za industrijsku biotehnologiju (acib.at), prof. dr. sc. Bernd Nidetzky.

 

Prof. dr. sc. Božidar Šantek

Prof. dr. sc. Božidar Šantek

Ukupno 539 sažetaka poslano je iz 41 zemlje diljem svijeta za prezentaciju na ovom kongresu, od čega je deset bilo iz Republike Hrvatske (Čanak i sur.; Jakopović i sur.; Krstanović i sur.; Velić i sur.; Panić i sur.; Slavica i sur.; Huđek i sur.; Bošković i sur.; Ježek i sur.; Cebin i sur.). Tijekom kongresa održano je 16 plenarnih predavanja, 40 pozvanih predavanja, 102 usmena priopćenja, a kroz tri dana prezentirano je i 284 postera. Ovdje je potrebno istaknuti plenarna predavanja predavača iz Republike Hrvatske (prof. dr. sc. Božidar Šantek i prof. dr. sc. Anita Slavica), kao i pozvana predavanja naših uvaženih kolega (prof. dr. sc. Želimir Kurtanjek, prof. dr. sc. Vesna Zechner-Krpan, prof. dr. sc. Vladimir Mrša, prof. dr. sc. Bruno Zelić, prof. dr. sc. Ivana Radojčić-Redovniković, izv. prof. dr. sc. Tonči Rezić, izv. prof. dr. sc. Igor Slivac, izv. prof. dr. sc. Ana Vrsalović-Presečki, izv. prof. dr. sc. Marina Tišma, doc. dr. sc. Leo Gracin, doc. dr. sc. Anamarija Štafa, Martina Andlar, Josipa Lisičar, Iva Anić i Bojan Žunar).

Žao nam je da izv. prof. dr. sc. Mirela Ivančić Šantek nije mogla prisustvovati ovom kongresu i održati svoje pozvano predavanje. Da je organizacijski i znanstveni odbor kongresa na vrijeme znao o spriječenosti izv. prof. dr. sc. Mirele Ivančić Šantek, pobrinuli bi se da privilegije kolegice Ivančić Šantek (sudjelovanje bez kotizacije, osiguran smještaj kroz dva dana kongresa i drugo) iskoristi jedan mladi znanstvenik/ica. Ovo najavljeno predavanje je održao prof. dr. sc. Božidar Šantek i tako nismo imali pauzu u rasporedu znanstvenog programa. Nažalost, tijekom trećeg dana kongresa dio pozvanih predavača nije održao svoje predavanje, pa je ceremonija dodjele nagrada održana ranije. Izvršni odbor EBTNA razmišlja o sankcijama za autore koji prijave svoj sažetak za bilo koju vrstu prezentacije na kongresu, a koji će biti objavljen u Journal of Biotechnology, a ne održe svoje predavanje. Dva istaknutija prijedloga su novčana kazna i/ili zabrana objavljivanja u časopisima izdavača Elsevier, ali i drugih izdavača.
Povjerenstvo za dodjelu nagrada u tri kategorije: (i) najbolje predavanje, (ii) najbolje usmeno priopćenje i (iii) najbolji poster, imalo je težak zadatak. Nagrade za najbolje pozvano predavanje dobili su: Mariana Petronela Hanga, UK (1. nagrada); Mahmut Cerkez Ergoren, Cipar (2. nagrada) i Beril Su Ozdemir, Turska (3. nagrada). Posebno nas ponosnima čine naša bivša studentica i kolegica Josipa Lisičar, koja je na specijalizaciji u Saveznoj Republici Njemačkoj i koja je osvojila treću nagradu za najbolje usmeno priopćenje, kao i kolegica Iva Čanak, zaposlena na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja je osvojila treću nagradu u konkurenciji za najbolji poster.

Prof. dr. sc. Anita Slavica

Prof. dr. sc. Anita Slavica

Tijekom prvog dana kongresa održan je panel „Uloga Hrvatske u području biotehnologije“. Kao panelisti sudjelovali su: prof. emer. dr. sc. Z. Kniewald, prof. dr. sc. S. Zjalić, prof. dr. sc. Ž. Kurtanjek, prof. dr. sc. D. Ježek, prof. dr. sc. V. Gaurina-Srček, dr. sc. I. Crnić-Duplančić i dr. sc. D. Kičić. Pobrinut ćemo se da sažetak ovog panela bude objavljen u međunarodnom znanstvenom časopisu Journal of Biotechnology. U ovom časopisu visokog faktora odjeka (IF 3.34) bit će objavljeni sažeci svih predavanja i postera, kao i nagrade ponajboljim znanstvenicima, što će bitno doprinijeti promociji biotehnologije sa područja Republike Hrvatske. Svi sudionici kongresa pozvani su da objave svoje znanstveno-istraživačke rezultate u časopisu EuroBiotech Journal (eurobiotechjournal.org/eng/Anasayfa), novoosnovanom službenom časopisu EBTNA-e, čija citiranost u bazama podataka se očekuje do kraja ove godine.
Hrvatsko društvo za biotehnologiju apliciralo je za sredstva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja bi se utrošila za izdavanje posebnog broja časopisa Food Technology and Biotechnology (IF 1.18), glasila Hrvatskog društva za biotehnologiju. Ovo posebno izdanje časopisa posvetili bi Europskom biotehnološkom kongresu 2017. Slično tomu, planira se poseban broj Hrvatskog časopisa za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (hrcak.srce.hr/hcptbn), ukoliko dobijemo sredstva Grada Zagreba. Hrvatska radiotelevizija medijski je popratila otvorenje kongresa i prilog je emitiran 25. svibnja 2017. godine na HRT 4 u poslijepodnevnim satima. Nadam se da ćemo ovaj prilog moći postaviti na mrežnu stranicu Hrvatskog društva za biotehnologiju.
Europski biotehnološki kongres 2017 u organizaciji EBTNA-e i Hrvatskog društva za biotehnologiju uz potporu pobrojenih institucija i pojedinaca bio je izuzetno uspješan. U uspjehu ovog kongresa je značajno sudjelovao prof. dr. sc. Damir Ježek, posebice tijekom predstavljanja Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispred članova Izvršnog odbora EBTNA-e i odabranih plenarnih predavača.

damir-jezek

Prof. dr. sc. Damir Ježek

Svi znanstvenici našeg fakulteta i svi članovi Hrvatskog društva za biotehnologiju imaju poziv za sudjelovanje na Europskom biotehnološkom kongresu 2018, koji će se održati u Grčkoj.
Zahvaljujemo se svim članovima Hrvatskog društva za biotehnologiju, koji su poduprli ovaj kongres. Posebno se zahvaljujemo kolegici Ani Huđek, zatim studenticama Ines Inkret i Ivoni Jakši, čije je sudjelovanje na kongresu financijski omogućio Kefo d.o.o. Za druga sudjelovanja na kongresu, koje nije odobrio Izvršni odbor Hrvatskog društva za biotehnologiju, Društvo ne odgovara. Hrvatsko društvo za biotehnologiju će ustrajati u promociji biotehnologije u Republici Hrvatskoj i šire.

« 1 od 2 »

 

European Biotechnology Congress 2017 from HDB on Vimeo.