GREEN 2016

Druga međunarodna znanstveno-stručna konferencija “Natural resources, green technology and sustainable development- GREEN/2” (Zagreb, 5.-7.10.2016.) održana je u hotelu Panorama u Zagrebu od 05. do 07. listopada u organizaciji Hrvatskog šumarskog instituta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Hrvatskog društva za biotehnologiju i Akademije šumarskih znanosti. Konferencija se održala pod  pokroviteljstvom međunarodnih organizacija IUFRO- International Union of Forest Research Organizations, EFI- European Forest Institute i EBTNA- European Biotechnology Thematic Network Association. GREEN/2 otvorio je direktor regionalnog ureda Europskog šumarskog instituta za srednju i jugoistočnu Europu  (EFICEEC – EFISEE), dr. sc.  Bernhard Wolfslehner koji je u svom govoru istaknuo važnost bioekonomije u kontekstu pronalaska ravnoteže između korištenja drvnih resursa i održavanja ekoloških i socijalnih funkcija šume. Cilj ove međunarodne znanstveno-stručne konferencije bila je razmjena znanja i iskustava na području biotehničkih znanosti. Multidisciplinarni pristup temama istaknuo je najnovija znanstvena istraživanja, inovativne procese i nove smjernice očuvanja prirodnih resursa. Doprinos druge po redu konferencije, osim promicanja održivog razvoja, jest povezivanje akademske i znanstvene zajednice i industrije u cilju razvoja novih tehnologija koje se odvijaju prema  suvremenim ekološkim standardima. Budući da su teme konferencije dugoročno zanimljive i bit će predmet mnogih znanstvenih istraživanja nadamo se da će organizacija GREEN postati tradicija i doprinijeti širenju znanstvene misli. Osim promicanja održivog razvoja, povezivanje akademske zajednice i industrije s ciljem razvoja novih tehnologija vjerujemo da može doprinijeti i znanstvenom i gospodarskom razvoju Hrvatske.

Konferencija se sastojala od 4 plenarna predavanja, 58 usmenih i 56 posterskih izlaganja koja su obuhvatila 5 glavnih tema konferencije: Održivo gospodarenje ekosustavima, Funkcionalna hrana iz prirodnih izvora, Zelene tehnologije i održivi razvoj, Biomasa i bioekomonija te Bioraznolikost i usluge ekosustava. U tri dana trajanja konferencije na njoj je prisustvovalo 170 ljudi iz 16 zemalja. Sažeci svih radova objavljeni su u Knjizi sažetaka  GREEN/2 a cjeloviti radovi na CD nosaču koji su pohranjeni u Nacionalna i sveučilišna knjižnici u Zagrebu.

 

 

Cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Drugu međunarodno znanstveno-stručnu konferenciju “Natural Resources, Green Technology and Sustainable Development –GREEN/2” u organizaciji Hrvatskog šumarskog instituta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te Hrvatskog društva za biotehnologiju koja će se održati od 05. – 07. listopada 2016. godine u Zagrebu u hotelu Panorama. Uspješno organizirana konferencija GREEN2014 potaknula nas je da ponovno okupimo znanstvenike i stručnjake kao bi izmejnila nova znanja i iskustva iz ovog područja. Konferenciji će se održati pod pokroviteljstvom  međunarodnih organizacija International Union of Forest Research Organizations (IUFRO), European Forest Institute (EFI) i European Biotechnology Thematic Network Association (EBTNA).

Detaljnije informacije o konferenciji možete pronaći u pozivu u privitku i na web stranici konferencije  GREEN/2.

 

Radujemo se vašem dolasku!

 

Organizacijski odbor

green Green_web