Executive Board

Prof. dr. sc. Anita Slavica, president

Anita Slavica was born in 1970 in Šibenik, Croatia. After degrees in Biotechnology and Bioprocess Engineering at Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, she received her PhD in Technical Chemistry at Graz University of Technology. In 2006 she habilitated in Physiology of Industrial Microorganisms at Department of Biochemical Engineering, the Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb. Since 2011 she is working as Associate Professor and since 2017 as Full Professor in Laboratory of Biochemical Engineering, Industrial Microbiology, Malting and Brewing Technology at the Department. She is a lecturer for „Bioprocess Engineering“ and „Molecular Biotechnology“ Master degree studies programme and „Biotechnology and Bioprocess Engineering“ PhD programme, researcher in several national/international research projects, supervisor of undergraduate, graduate and PhD students. Scientific fields of her interest are: development and application of analytical methods related to monitoring of sustainable bioprocesses for production of biochemical; protein expression, purification and characterization; enzyme kinetics; biochemical engineering and industrial microbiology; technology transfer and intellectual property rights.

Ivan Vrbić, dipl. ing., podpredsjednik

Ivan Vrbić diplomirao je 2006. godine Biotehnologiju, smjer Biokemijsko inženjerstvo na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije diplome (2005.) usavršavao se na Wageningen University and Research Centre, Wageningen, The Netherlands, a od 2014. godine student je Master of Busines Administration na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ivan Vrbić, dipl. ing., od 2006. godine radi u Zagrebačkoj pivovari d.d. (član InBev-a) kao procesni inženjer, zatim kao voditelj projekata i specijalist za sirovine te kao manager za inovativne projekte, procese optimizacije i tehničku podršku. Od 2014. godine direktor je proizvodnih i logističkih operacija, Zagrebačka pivovara d.o.o., A MOLSON COORS COMPANY.

Prof. dr. sc. Vesna Zechner-Krpan, dopredsjednica

Vesna Zechner-Krpan rođena je 1965. godine u Zagrebu, Republika Hrvatska. Akademske titule dipl. ing., mr. sc. i dr. sc. iz Biokemijskog inženjerstva stekla je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Habilitirala je 1998. godine u području tehnologije životinjske stanične kulture u Laboratoriju za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju slada i piva, Zavoda za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. Od tada radi u istom Laboratoriju, a od 2011. godine kao redovita profesorica. Predavač je na preddiplomskom studiju “Biotehnologija”, diplomskim studijima “Bioprocesno inženjerstvo” i “Molekularna biotehnologija” te poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju “Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo”. Sudjelovala je u istraživanjima na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, mentor je studentima na dodiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima koji se izvode na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Podučje njezinog znanstvenog interesa su: tehnologija stanične kulture; toksikologija; hormonalna reprodukcija; biokemijsko inženjerstvo i industrijska mikrobiologija; fiziologija industrijskih mikroorganizama, posebno kvasca; izolacija, pročišćavanje i karakterizacija aktivnih spojeva iz kvaščevih stanica; razvoj i primjena analitičkih metoda u tehnologiji vina; predtretman sirovina u proizvodnji biokemikalija. Dio rezultata objavila je u znanstvenim radovima i sudjelovala je na mnogim nacionalnim i međunarodnim znanstvenim skupovima. U Hrvatskom društva za biotehnologiju obnašala je funkciju rizničarke i dopredsjednice u nekoliko mandata, a od 2012.-2016. godine bila je i predsjednica društva.

Izv. prof. dr. sc. Višnja Gaurina Srček, tajnica

Višnja Gaurina Srček was born in 1969 in Sinj, Croatia. She obtained Bachelor degree in Biochemical Engineering (1994), Master degree in Toxicology (1998) and PhD degree in Biotechnology at the University of Zagreb. In 2007 she habilitated in the field of animal cell technology at the Department of Biochemical Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb. Since 2017 she is working as Full Professor in Laboratory for Cell Cultures and Biotransformation at the Faculty of Food Technology and Biotechnology. She is a lecturer at Master degree studies programmes: „Bioprocess Engineering”, „Molecular Biotechnology“, “Food Engineering”, “Nutrition” and “Food Management” as well as at PhD programme „Biotechnology and Bioprocess Engineering“. She is principal investigator of one national scientific project, and participated as PI and researcher in several national research projects. She is supervisor of undergraduate, graduate and PhD students. Her scientific fields of interest are: application of animal cells for the production of therapeutics (vaccines); metabolism of animal cells in culture; optimization of cell culture media by protein hydrolysates supplementation and in vitro toxicology.

Izv. prof. dr. sc. Ksenija Durgo, rizničarka

Ksenija Durgo rođena je u Zagrebu, 19.12.1974. godine. Završila je Kemijsku i geološku tehničku školu te je studirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu na kojem je magistrirala i doktorirala te na kojem i danas radi u zvanju izvanrednog profesora. Do sada je bila je mentor 28 diplomskih radova, jedne doktorske disertacije, dok je izrada druge disertacije pod njezinim mentorstvom u tijeku. Njezin znanstveno-istraživački rad usmjeren je prema utvrđivanju biološkog i genotoksičnog učinka fitokemikalija te kontaminanata iz okoliša u uvjetima in vitro. Nositelj je modula na diplomskom studiju koji se izvodi na hrvatskom i engleskom jeziku (Ekogenetičke studije), te je suradnik na nekoliko modula (Toksikologija hrane, Sigurnost hrane, Genetika industrijskih organizama). Nositelj je modula na poslijediplomskom studiju (Učinak biološki aktivnih tvari na staničnim kulturama). Dobitnica je potpore Biotehničke zaklade PBF-a, Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika grada Zagreba, te Godišnje nagrade Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Državne nagrade za znanost. Održala je niz predavanja i usmenih priopćenja na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Članica je European Societies of Toxicology (EUROTOX), Hrvatskog toksikološkog društva, Hrvatskog društva za biotehnologiju i Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika grada Zagreba. Aktivno je uključena u rad na nacionalnim znanstveno istraživačkim projektima. Bila je voditeljica je multilateralnog projekta Leonardo da Vinci partnerstva u Hrvatskoj, dodjeljenog od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije (“Raising the Awareness on Healthy Food and Healthy Eating Among Children” br. 2011-1-TR1-LEO04-27384 5). Trenutno je voditeljica bilateralnog, hrvatsko-srpskog, projekta: Procjena rizika smjesa kontaminanata prisutnih u hrani. Rezultati znanstveno-istraživačkog rada prikazani su u 27 znanstvenih radova indeksiranih u odgovarajućim sekundarnim publikacijama i do sada su citirani 124 puta. Sudjelovala je na 19 međunarodnih i 12 domaćih znanstvenih kongresa.[:en]

Prof. dr. sc. Anita Slavica, predsjednica

Anita Slavica rođena je 1970. godine u Šibeniku, R Hrvatska. Akademske titule dipl. ing. i mr. sc. iz Biokemijskog inženjerstva stekla je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Svoj doktorski rad iz područja Tehničke kemije izradila je i obranila pri Tehničkom sveučilištu u Grazu. Habilitirala je 2006. godine u području Fiziologije industrijskih mikroorganizama u Zavodu za biokemijsko inženjerstvo Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2011. godine radi kao izvanredna profesorica u Laboratoriju za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju slada i piva. Predavač je na preddiplomskom studijskom programu “Biotehnologija”, poslijediplomskim studijskim programima “Bioprocesno inženjerstvo” i “Molekularna biotehnologija” kao i na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju “Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam”. Sudjelovala je u istraživanjima na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, mentor je studentima studijskih programa koji se izvode na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Njezina istraživanja fokusirana su na: razvoj i primjenu analitičkih metoda kojima se mogu pratiti održivi bioprocesi za proizvodnju biokemikalija; ekspresija,  pročišćavanje i karakterizacija proteina; enzimska kinetika; biokemijsko inženjerstvo i industrijska mikrobiologija; transfer tehnologije i prava intelektualnog vlasništva.

Ivan Vrbić, dipl. ing., dopredsjednik

Lorem ipsum dolor sit amet, oporteat erroribus tincidunt ius ea. Ad laudem graece iudicabit eum, nec ne mnesarchum scribentur consectetuer, mel cu exerci iracundia. Iriure torquatos vel in, vix possit disputando ea. Pri ne stet debitis moderatius, erat sensibus qualisque vim ne. Sea cu nostro causae qualisque, docendi facilisi scripserit vim te.

Quo ornatus laboramus theophrastus id, pro te dolorum posidonium. Eu idque ornatus adipisci mei, in quo erant paulo legimus. Pro pericula incorrupte an, cu vim putant appetere, ad his quidam senserit. Ex stet noluisse sea, est ne oportere intellegam, iuvaret consequuntur at mea. Est putant necessitatibus ea, vidit quaestio at his.

Prof. dr. sc. Vesna Zechner-Krpan, dopredsjednica

Vesna Zechner-Krpan rođena je 1965. godine u Zagrebu, Republika Hrvatska. Akademske titule dipl. ing., mr. sc. i dr. sc. iz Biokemijskog inženjerstva stekla je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Habilitirala je 1998. godine u području tehnologije životinjske stanične kulture u Laboratoriju za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju slada i piva, Zavoda za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. Od tada radi u istom Laboratoriju, a od 2011. godine kao redovita profesorica. Predavač je na preddiplomskom studiju “Biotehnologija”, diplomskim studijima “Bioprocesno inženjerstvo” i “Molekularna biotehnologija” te poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju “Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo”. Sudjelovala je u istraživanjima na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, mentor je studentima na dodiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima koji se izvode na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Podučje njezinog znanstvenog interesa su: tehnologija stanične kulture; toksikologija; hormonalna reprodukcija; biokemijsko inženjerstvo i industrijska mikrobiologija; fiziologija industrijskih mikroorganizama, posebno kvasca; izolacija, pročišćavanje i karakterizacija aktivnih spojeva iz kvaščevih stanica; razvoj i primjena analitičkih metoda u tehnologiji vina; predtretman sirovina u proizvodnji biokemikalija. Dio rezultata objavila je u znanstvenim radovima i sudjelovala je na mnogim nacionalnim i međunarodnim znanstvenim skupovima. U Hrvatskom društva za biotehnologiju obnašala je funkciju rizničarke i dopredsjednice u nekoliko mandata, a od 2012.-2016. godine bila je i predsjednica društva.

Izv. prof. dr. sc. Višnja Gaurina Srček, tajnica

Višnja Gaurina Srček rođena je 1969. godine u Sinju, Hrvatska. Diplomirala je Biokemijsko inženjerstvo (1994.), magistrirala u području Toksikologije (1998.) i doktorirala u području Biotehnologije (2003.) na Sveučilištu u Zagrebu. Habilitirala je 2007. godine u području Tehnologije životinjskih stanica u Zavodu za biokemijsko inženjerstvo Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2012. godine radi kao izvanredna profesorica u Laboratoriju za tehnologiju i primjenu stanica i biotransformacije. Predaje na preddiplomskom studijskom programu “Biotehnologija”, diplomskim studijskim programima “Bioprocesno inženjerstvo”,  “Molekularna biotehnologija”, “Prehrambeno inženjerstvo”, “Nutricionizam” i “Upravljanje sigurnošću hrane” kao i na sveučilišnom doktorskom studiju “Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam”. Voditeljica je međunarodnog projekta, vodila je i sudjelovala u istraživanjima na više domaćih znanstvenih i tehnologijskih projekata, mentor je studentima studijskih programa koji se izvode na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Područje njene znanstveno-istraživačke djelatnosti vezano je za primjenu životinjskih stanica u  proizvodnji biološki aktivnih spojeva (cjepiva); optimiranje sastava medija za uzgoj životinjskih stanica; primjenu in vitro sustava za praćenje toksičnih učinaka tvari iz okoliša i novih zelenih otapala te određivanje biološkog potencijala različitih spojeva.

Izv. prof. dr. sc. Ksenija Durgo, rizničarka

Ksenija Durgo rođena je u Zagrebu, 19.12.1974. godine. Završila je Kemijsku i geološku tehničku školu te je studirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu na kojem je magistrirala i doktorirala te na kojem i danas radi u zvanju izvanrednog profesora. Do sada je bila je mentor 28 diplomskih radova, jedne doktorske disertacije, dok je izrada druge disertacije pod njezinim mentorstvom u tijeku. Njezin znanstveno-istraživački rad usmjeren je prema utvrđivanju biološkog i genotoksičnog učinka fitokemikalija te kontaminanata iz okoliša u uvjetima in vitro. Nositelj je modula na diplomskom studiju koji se izvodi na hrvatskom i engleskom jeziku (Ekogenetičke studije), te je suradnik na nekoliko modula (Toksikologija hrane, Sigurnost hrane, Genetika industrijskih organizama). Nositelj je modula na poslijediplomskom studiju (Učinak biološki aktivnih tvari na staničnim kulturama). Dobitnica je potpore Biotehničke zaklade PBF-a, Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika grada Zagreba, te Godišnje nagrade Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Državne nagrade za znanost. Održala je niz predavanja i usmenih priopćenja na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Članica je European Societies of Toxicology (EUROTOX), Hrvatskog toksikološkog društva, Hrvatskog društva za biotehnologiju i Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika grada Zagreba. Aktivno je uključena u rad na nacionalnim znanstveno istraživačkim projektima. Bila je voditeljica je multilateralnog projekta Leonardo da Vinci partnerstva u Hrvatskoj, dodjeljenog od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije (“Raising the Awareness on Healthy Food and Healthy Eating Among Children” br. 2011-1-TR1-LEO04-27384 5). Trenutno je voditeljica bilateralnog, hrvatsko-srpskog, projekta: Procjena rizika smjesa kontaminanata prisutnih u hrani. Rezultati znanstveno-istraživačkog rada prikazani su u 27 znanstvenih radova indeksiranih u odgovarajućim sekundarnim publikacijama i do sada su citirani 124 puta. Sudjelovala je na 19 međunarodnih i 12 domaćih znanstvenih kongresa.